Christine Lagarde eerste vrouw aan hoofd van IMF

Redactie

De Franse minister van financiën Christine Lagarde is dinsdag gekozen tot nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds. Zij is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF.

Lagarde won de steun van Europa, China, Rusland en de Verenigde Staten, die samen de meerderheid van stemmen hebben in het IMF-bestuur. De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner schaarde zich eerder dinsdag achter de kandidatuur van haar Lagarde met een verklaring waarin hij stelde dat haar 'uitzonderlijke talent en brede ervaring' van onschatbare waarde kunnen zijn in de kritieke fase waarin de wereldeconomie en het IMF momenteel verkeren.

Europa kampt met een schuldencrisis en opkomende landen willen een grotere stem in het IMF. De reputatie van de organisatie liep een deuk op door de arrestatie van Lagardes voorganger, Dominique Strauss-Kahn, die vorige maand aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

De uitverkiezing van Lagarde zal naar verwachting kritiek uitlokken van ontwikkelingslanden. Volgens een ongeschreven regel na de Tweede Wereldoorlog wordt het IMF altijd geleid door een Europeaan en de zusterorganisatie van het IMF, de Wereldbank, door een Amerikaan. De VS benoemen ook altijd de tweede man bij het IMF. Ontwikkelingslanden willen dat er ook eens naar andere kandidaten wordt gekeken, maar Agustin Carstens, de Mexicaanse rivaal van Lagarde voor de IMF-post, kreeg ook van ontwikkelingslanden weinig steun.


Christine Lagarde eerste vrouw aan hoofd van IMF (Foto: Novum)