Ook VS steunt IMF-kandidatuur Lagarde

Redactie

Ook de Verenigde Staten steunen de kandidatuur van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde voor de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), blijkt uit een verklaring van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

In de verklaring stelt Geithner dat het 'uitzonderlijke talent en de brede ervaring' van Lagarde van onschatbare waarde zijn in de kritieke fase waarin de wereldeconomie momenteel verkeert. Hij zegt bemoedigd te zijn door de brede steun die Lagarde onder de leden van het IMF geniet.

Lagarde wordt mogelijk dinsdag al gekozen tot nieuwe IMF-directeur. Zij wordt dan de eerste vrouw die de post bekleedt. Zij zou de opvolger worden van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn, die vorige maand aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

Behalve brede steun in Europa geniet Lagarde ook de steun van China en Rusland. De VS, Europa, China en Rusland hebben samen de meerderheid van stemmen in het bestuur van het IMF, dat geld leent aan landen met betalingsproblemen.

De uitverkiezing van Lagarde zal naar verwachting kritiek uitlokken van ontwikkelingslanden. Volgens een ongeschreven regel na de Tweede Wereldoorlog wordt het IMF altijd geleid door een Europeaan en de zusterorganisatie van het IMF, de Wereldbank, door een Amerikaan. De VS benoemen ook altijd de tweede man bij het IMF. Ontwikkelingslanden willen dat er ook eens naar andere kandidaten wordt gekeken, maar Agustin Carstens, de Mexicaanse rivaal van Lagarde voor de IMF-post, kreeg ook van ontwikkelingslanden weinig steun.