Regering verbiedt islamitisch congres niet

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet geen mogelijkheden om een congres van de omstreden radicaal-islamitische beweging Hizb-ut-Tahrir te verbieden. Dat zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Kan dit zomaar?", wilde Kees van der Staaij (SGP) weten, die de bewindsman had ontboden in het parlement. Hizb-ut-Tahrir organiseert aanstaande zondag een bijeenkomst in Amsterdam. De SGP'er wees erop dat de beweging 'onomwonden' naar het 'wereldkalifaat' streeft, op basis van de streng-islamitische wetgeving sharia.

De organisatoren zien het congres als een belangrijke eerste stap, aldus het orthodoxe Kamerlid, dat de bijeenkomst 'buitengewoon bedreigend' en 'ondermijnend' voor de democratie en rechtsstaat vindt.

Ook het kabinet wijst de doelstellingen van Hizb-ut-Tahrir 'volstrekt' af, zei de minister. "Dit strookt op geen enkele wijze met de westerse samenleving." Opstelten heeft over de kwestie gesproken met de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA). Maar het congres kan niet worden verboden, omdat geen sprake is van strafbare feiten.

Er is nog niet geconstateerd dat de openbare orde in gevaar is en zijn nog geen strafbare feiten gepleegd, zoals het aanzetten tot geweld.. Daarnaast geldt ook voor deze groepering de vrijheid van vergadering, zei Opstelten.

Niettemin houdt de gemeente Amsterdam het congres nauwlettend in de gaten, zei de minister. Tijdens de bijeenkomst zijn de autoriteiten 'nadrukkelijk aanwezig' om te bekijken of de deelnemers zich aan de wet houden. "Als er een mogelijkheid zou zijn, zullen we het niet nalaten om in te grijpen vanwege de verwerpelijke doelstellingen van de organisatie."