Overslagbedrijf Alphen veel te luidruchtig

Redactie

Overslag Terminal Alphen, ook wel Alpherium genoemd, maakt te veel herrie. De provincie Zuid-Holland heeft het bedrijf in Alphen aan den Rijn daarom vijf dwangsommen opgelegd. Het Alpherium krijgt twee weken de tijd om zijn zaakjes op orde te krijgen.

Uit metingen is gebleken dat de overslagterminal het maximale geluidsniveau van de milieuvergunning overschrijdt. Daarnaast stapelt het bedrijf containers te hoog op, wordt de dienstregeling voor schepen niet nageleefd en worden 's nachts containers geplaatst, geladen en gelost.

Het Alpherium ging op 1 oktober open. De terminal moet het goederenvervoer over water stimuleren. Sinds de opening heeft de provincie veel klachten ontvangen van omwonenden over nachtelijke geluidsoverlast, veroorzaakt door het laden, lossen en verplaatsen van containers.

Uit metingen is gebleken dat het Alpherium in zeven van de acht nachten dat er is gemeten het maximaal toegestane geluidsniveau heeft overschreden. Een recente meting gaf aan dat het maximale niveau tien keer werd overschreden.

Het bedrijf moet per geconstateerde overschrijding van het maximale geluidsniveau duizend euro betalen, met een maximum van een ton. Ook worden boetes opgelegd als er tussen 22.00 uur en 07.00 uur een schip aanwezig is in de haven, er tussen 19.00 uur en 07.00 uur containers worden geplaatst en meer dan drie containers boven op elkaar worden gestapeld.