657 Bengalese grenswachters in de cel

Redactie

Honderden Bengalese grenswachten, die in 2009 in opstand kwamen tegen de regering, hebben celstraffen tot zeven jaar gekregen. De muiterij vond plaats op 25 en 26 februari 2009 uit onvrede over salariëring, mogelijke discriminatie en de bevelstructuur van de Bangladesh Rifles, de paramilitaire grenswachten.

Het muiten begon op het hoofdkwartier van de grenswachten in de hoofdstad Dhaka en verspreidde zich van daaruit over grenskampen in het hele land. De muiters openden het vuur, blokkeerden wegen en haalden officieren uit hun huizen en kantoren.

In totaal kregen 108 grenswachten een celstraf van zeven jaar. Nog eens 549 kregen straffen variërend van vier maanden tot zes jaar. Honderden anderen die zijn aangeklaagd moeten nog voor de rechter verschijnen.

Het leger was ontevreden over de aanpak van de muiterij door premier Sheikh Hasina. De muiterij eindigde na onderhandelingen en toezeggingen van amnestie. Nadat tientallen lichamen in ondiepe graven en riolen werden ontdekt, trok de regering het aanbod voor amnestie voor de leiders van de opstand weer in.