OM zet cassatie tegen vrijspraak Jomanda door

Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat definitief in cassatie tegen de vrijspraak van Jomanda in de zaak Sylvia Millecam. Het OM kondigde eind vorig jaar al aan in cassatie te gaan, maar dat werd vooral gedaan om de termijn waarbinnen dat moet gebeuren niet te overschrijden, meldt het OM dinsdag.

Inmiddels heeft het OM de uitspraak van het hof in Amsterdam 'uitgebreid bestudeerd' en geconcludeerd dat er genoeg reden is de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Het OM zegt zich niet te kunnen vinden in de vrijspraak en de motivering die het hof geeft.

Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Artsen hadden haar aangeraden haar tumor te laten behandelen in een regulier ziekenhuis, maar Millecam zocht haar heil in het alternatieve circuit.

Het zelfverklaard 'genezend medium' Jomanda en twee alternatieve genezers uit Millingen aan den Rijn en De Meern vertelden Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde het drietal.

Jomanda werd eerder ook al vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank achtte de schuld van de twee alternatieve genezers wel bewezen, maar legde geen straffen op. Van het hof kregen ze 16 december voorwaardelijke straffen van drie en zes weken opgelegd.