Veroordeling pedofiel Sytze van der V. definitief

Redactie

De pedoseksueel Sytze van der V. is nu ook definitief veroordeeld voor ontucht met een vierde minderjarige jongen. Dat volgt dinsdag uit een uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak betekent niet dat Van der V. weer de cel in moet, hij heeft de straf al uitgezeten.

Van der V. werd in juni 2009 veroordeeld tot twee jaar en drie maanden cel voor zedendelicten met vier minderjarige jongens. Die uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch werd vorig jaar maart vernietigd door de Hoge Raad. Die oordeelde dat het misbruik van drie jongens kon worden bewezen, maar van een vierde niet. Daarom moest de zaak opnieuw worden gevoerd.

In september 2009 kwam Van der V. op vrije voeten. De bedoeling was dat hij onder reclasseringstoezicht kwam te staan, maar dat ging niet door omdat zijn zaak toen nog liep bij de Hoge Raad.

De burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) wilde echter niet dat de pedoseksueel zonder toezicht weer in zijn gemeente zou komen wonen. Hij vreesde voor eventuele rellen en vond de kans op herhaling te groot. Daarom legde hij Van der V. een gebiedsverbod op.

Van der V. probeerde zich in andere steden te vestigen, maar stuitte daar ook op verzet. Uiteindelijk vocht hij het gebiedsverbod met succes aan. Inmiddels eist hij een schadevergoeding. Die zaak dient niet voor oktober.

Het probleem met het toezicht werd in juni vorig jaar opgelost, toen het hof in Den Bosch opnieuw uitspraak deed in de zaak. Van der V. kreeg dezelfde straf opgelegd, maar met als bijzonder voorwaarde dat hij zich onder toezicht van reclassering stelt. Ook toen stapte hij naar de Hoge Raad, die heeft nu geoordeeld dat de zaak niet voor een derde keer naar het hof hoeft.