Trulli: "Betrouwbaarheid schaadt Formule 1"

Peterselieman

Team Lotus-coureur Jarno Trulli vindt de moderne Formule 1-auto's te betrouwbaar geworden. Het zorgt volgens de Italiaan er zelfs voor dat er minder spektakel is dan in het verleden het geval is geweest. In de afgelopen Grand Prix van Europa in Valencia kwamen alle 24 gestarte rijders over de finishlijn.

"We hebben in Valencia een record gebroken dat voorheen ondenkbaar was: alle 24 auto's die aan de start stonden haalden de finish: geen mankementen, geen uitvallers, geen crashes, niets. Narain Karthikeyan is de eerste F1-coureur ooit die de 24e plaats behaalde. Of dit record positief of negatief is hangt van de ambities van de coureur af. Ik vind het maar niks," zei Trulli tegen Republicca.

"Het record is wat paradoxaal, omdat er naast Sebastian Vettel nog een winnaar is, namelijk de techniek. De laatste jaren is de strijd tegen het menselijke element minder belangrijk geworden. Het is namelijk een gewonnen filosofische strijd tegen het onverwachte en het onvoorspelbare. In onze wereld noemen we dat mechanisch falen."

"Tien tot vijftien jaar geleden toen ik begon in de Formule 1 wist een coureur dat hij aan een F1-race begon, maar kende hij de uitkomst niet. Sterker nog, hij wist niet of hij hem uit zou rijden. Tegenwoordig is betrouwbaarheid de standaard geworden: auto's hebben vier wielen en zijn betrouwbaar. Ik kan de laatste keer dat een motor plofte me niet meer herinneren. Constructeurs houden de kwaliteit goed in de gaten en laten niets meer aan het toeval over," zei de Italiaan die vind dat de Formule 1 hierdoor aan charme verliest, omdat de kansen voor de kleine teams om in de punten te rijden hierdoor erg klein zijn geworden.