Reddingsbrigades redden zeventien mensen

Redactie

Reddingsbrigades hebben dit jaar tot nu toe zeventien mensen uit een levensbedreigende situatie gered. In totaal verleenden brigades in het voorseizoen al 633 keer hulp. In de meeste gevallen, 493 keer, ging het om eerste hulp. Zes keer moest worden uitgerukt vanwege zwemmers in nood en 76 keer voor opvarenden. Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag.

De zomer begon officieel pas vorige week dinsdag, maar vanwege het mooie weer in het voorseizoen is dit jaar al veelvuldig een beroep gedaan op reddingsbrigades. Sinds maandag publiceert Reddingsbrigade Nederland wekelijks hoe vaak en aan wie hulp is verleend. Dat doet de organisatie tot het einde van de zomer.

De koepel van reddingsbrigades stelt maandag zich zorgen te maken over het aantal zoekgeraakte kinderen. In de eerste zomerse dagen van dit jaar werden 58 vermiste kinderen herenigd met hun ouders. Directeur Raymond van Mourik stelt dat kinderen een kwetsbare groep vormen in een omgeving vol risico's. "Dat vraagt om extra aandacht, natuurlijk in eerste instantie van de ouders."

Woensdag deelt de reddingsbrigade tweehonderdduizend gratis polsbandjes uit op stranden en bij recreatiewater in Nederland. Vorig jaar werden voor het eerst polsbandjes uitgedeeld. Toen raakten uiteindelijk in totaal 677 kinderen tijdelijk zoek. In 2009 was er nog sprake van 961 vermiste kinderen.