'Rebellen Libië hebben militair initiatief'

Redactie

De Libische rebellen hebben dankzij de luchtsteun van de NAVO nu in militair opzicht licht de overhand op de strijdkrachten van Moammar Gadhafi. Dat heeft ondersecretaris-generaal voor politieke zaken van de Verenigde Naties Lynn Pascoe maandag verklaard voor de Veiligheidsraad.

"Hoewel wij geen gedetailleerd beeld hebben van de militaire situatie ter plaatse, is het duidelijk dat het initiatief, zij het met horten en stoten, nu bij de oppositiestrijdkrachten ligt", zei Pascoe.

Pascoe deed verslag aan de Veiligheidsraad vijf maanden nadat de politieke crisis in Libië begon en drie maanden nadat de raad een no-flyzone instelde om burgers in het Noord-Afrikaanse land tegen het leger van Gadhafi te beschermen. Hij stipte de inspanningen van de speciale VN-gezant Abdelilah Al-Khatib om indirect overleg tussen de regering en de rebellen op gang te brengen aan en noemde de arrestatiebevelen die eerder maandag door het Internationale Strafhof voor Gadhafi, een van diens zonen en een adviseur van de Libische leider werden afgegeven.

Pascoe zei dat het doel van de twee resoluties die de Veiligheidsraad dit jaar over Libië heeft aangenomen duidelijk blijft, namelijk bescherming van de bevolking. "Wij moeten verzekeren dat de fundamentele rechten en vrijheden van het Libische volk gerespecteerd en beschermd worden en dat hun legitieme aspiraties worden verwezenlijkt." Pascoe voegde eraan toe dat zorg blijft bestaan over burgerslachtoffers, ongeacht of die door de troepen van Gadhafi, de oppositie of de NAVO worden veroorzaakt.