Dodental EHEC-crisis naar 47

Redactie

Het dodental als gevolg van de E.coli-uitbraak is opgelopen tot zeker 47. Dat hebben de Duitse autoriteiten maandag gezegd. Het aantal nieuwe besmettingen neemt wel af. Eén persoon overleed in Zweden, de overige 46 allen in Duitsland. Mogelijk is ook in de Verenigde Staten een dode gevallen, maar dit staat nog niet vast.

De oorsprong van de besmetting ligt bij groentekiemen, afkomstig van een boerderij in het noorden van Duitsland. Een E.coli-uitbraak in Frankrijk zou los staan van de gebeurtenissen in Duitsland. Acht personen werden na het eten van groentekiemen met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Deze kiemen zouden echter lokaal geteeld zijn. Wel zijn drie slachtoffers besmet met dezelfde E.coli-variant als de slachtoffers in Duitsland.

Frankrijk is overgegaan op een verkoopverbod voor fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen van een Brits postorderbedrijf. Volgens dit bedrijf is het echter onterecht dat het in verband wordt gebracht met de uitbraak. Ook is er geen sprake van een direct verband tussen het Britse bedrijf en kiemen uit Duitsland.