Overheidswebsites nog lastig voor blinden

Redactie

Bijna alle overheidswebsites zijn niet goed toegankelijk voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2015 moeten alle websites van de overheid aan de richtlijnen voldoen en volledige toegankelijkheid garanderen.

Veel blinden en slechtzienden gebruiken bij het surfen brailleleesregels of software die de tekst op het beeldscherm voorleest. Nu zijn er nog knelpunten bij 98 procent van de websites van gemeenten en de rijksoverheid. Wel groeit het aantal gemeenten dat de eigen website beter toegankelijk heeft gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

Slechts negentien van de meer dan vierhonderd gemeenten hebben inmiddels een keurmerk voor toegankelijkheid van de Stichting Waarmerk. Nog eens zeven voldoen volledig aan de zogenoemde Webrichtlijnen, de overheidsstandaard om de kwaliteit en toegankelijkheid van websites te garanderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vindt de toegankelijkheid van overheidsdiensten via internet erg belangrijk en heeft afspraken gemaakt om de toegankelijkheid op orde te krijgen. Volgend jaar moeten de websites aan de minimale eisen van toegankelijkheid voldoen en in 2015 moeten ze volledig functioneren volgens de richtlijnen. Als dit niet tijdig is geregeld, worden daar consequenties aan verbonden.

Het onderzoek, de Accessibility Monitor 2011, is uitgevoerd door de Stichting Accessibility en is doorgestuurd naar de Tweede Kamer.