'FNV-leden willen pensioenakkoord van tafel'

Redactie

Een groot deel van de FNV-leden is tegen het pensioenakkoord zoals dat er nu ligt. Zeven op de tien vindt dat het van tafel moet, zo blijkt vrijdag uit een enquête van het televisieprogramma EenVandaag onder drieduizend mensen die bij een van de deelvakbonden van de vakcentrale zijn aangesloten.

Bij de achterban van FNV Bondgenoten, een bond die tegen het akkoord is, vindt zelfs 81 procent dat het akkoord zoals het er nu ligt onvoldoende is. Van de driehonderd leden die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV hebben gestemd, is 84 procent tegen het akkoord. Ook de gedoogpartij is tegen het pensioenplan zoals het er nu ligt.

Van de ondervraagden zegt 65 procent dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius bij de onderhandelingen met werkgevers en het kabinet over het akkoord niet het onderste uit de kan heeft weten te halen. Het vertrouwen in de voorzitter van de overkoepelende vakcentrale neemt ondertussen af.

Inmiddels zegt 55 procent geen vertrouwen meer in Jongerius te hebben, tegenover 49 procent zes weken geleden. Jongerius hoeft van de meeste leden nog niet af te treden. Hier is alleen onder de leden van FNV Bondgenoten een meerderheid van 53 procent voor.