Controle bij uitkering ook zonder fraudevermoeden

Redactie

Mensen met een uitkering moeten in de toekomst sneller controleurs in hun huis toelaten. Als een uitkeringsinstantie niet genoeg informatie heeft, moet een controleur binnen mogen. Dat wil althans staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD), die een wetsvoorstel hierover vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Nu mogen controleurs alleen 'tandenborstels tellen' bij het vermoeden van fraude.

Een controle mag ook in het nieuwe wetsvoorstel niet zomaar plaatsvinden. Het moet gaan om een situatie waarin een uitkeringsinstantie niet op een andere manier achter de benodigde informatie kan komen. Wie een controleur in zo'n geval niet binnenlaat, moet erop rekenen dat zijn uitkering wordt verlaagd of zelfs helemaal gestopt.

Tot de mensen die met de nieuwe regeling te maken krijgen, behoren onder meer mensen met een bijstandsuitkering of AOW. De hoogte daarvan hangt namelijk af van iemands thuissituatie. Iemand die samenwoont, krijgt minder dan iemand die op zichzelf woont.

Instanties die volgens het wetsvoorstel meer bevoegdheden krijgen zijn onder meer de sociale dienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De wetswijziging past volgens staatssecretaris De Krom in het streven van het kabinet om uitkeringsfraude tegen te gaan. De bewindsman wil dat de scherpere controles al vanaf 1 januari mogelijk worden.