Nieuw meldpunt voor seksueel misbruik kerk

Redactie

De rooms-katholieke kerk krijgt twee nieuwe instanties die zich gaan bezighouden met seksueel misbruik binnen de kerk. Dat heeft oud-burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht vrijdag bekendgemaakt.

De kerk had Bandell ingeschakeld om uitvoering te geven aan een advies van de commissie-Deetman, die het misbruik in de kerk heeft onderzocht. Volgens de commissie functioneert het huidige meldpunt, Hulp & Recht, slecht en moet het verdwijnen.

In plaats van Hulp & Recht, dat onderdeel is van de kerk, komen er twee nieuwe instanties, die onafhankelijk zijn. Een nieuw Platform Hulpverlening gaat slachtoffers van misbruik helpen. Daarnaast komt er de Klachtencommissie voor seksueel misbruik, waar slachtoffers zich kunnen melden. De twee instanties gaan vallen onder een zelfstandige stichting.

De Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen, de koepelorganisatie van kloosters en andere katholieke instellingen, onderschrijven de plannen van Bandell en 'vertrouwen erop dat de nieuwe organisatie accuraat zal kunnen handelen'.

Hulp & Recht was volgens de commissie-Deetman niet in staat om te gaan met de hausse aan klachten die binnenstroomde nadat het misbruikschandaal losbarstte.