Calderon verdedigt strijd tegen drugsbendes

Redactie

De Mexicaanse president Felipe Calderon betreurt het grote aantal slachtoffers van de strijd tegen de drugsbendes in zijn land. Dat zei hij donderdag na een gesprek met slachtoffers van drugsgeweld. Hij weigert echter zijn excuses aan te bieden voor het inzetten van duizenden federale troepen.

Calderon en zijn veiligheidskabinet voerden donderdag gesprekken met onder andere dichter Javier Sicilia en nabestaanden van mensen die zijn overleden of verdwenen sinds hij de strijd aanbond met de georganiseerde misdaad. Sicilia merkte tijdens het overleg op dat Calderon 'verplicht is om zijn excuses aan te bieden aan de natie en in het bijzonder aan de slachtoffers'. Calderon zei echter geen excuses aan te bieden voor 'het optreden tegen criminelen die de slachtoffers maakten'. "In dat opzicht, Javier, heb je het mis", aldus de president.

Sicialia en zijn vredesbeweging eisen dat de president de militairen van de straat haalt en zijn focus verlegt naar het zuiveren van de politiemacht en het versterken van de instituties in het land.

Sinds Calderon het offensief tegen de drugsbendes lanceerde zijn volgens cijfers van de regering ten minste 35.000 mensen omgekomen. Mexicaanse media schatten echter dat er zeker 40.000 mensen het leven verloren.


Calderon verdedigt strijd tegen drugsbendes (Foto: Novum)