Republikeinen lopen weg uit begrotingsoverleg

Redactie

De leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, heeft zich donderdag teruggetrokken uit de begrotingsbesprekingen. Volgens Cantor is de eis van de Democraten dat belastingverhogingen gepaard moeten gaan met bezuinigingen de reden dat de onderhandelingen in een impasse zijn beland. Senator John Kyl, die namens de Republikeinse Senaatsfactie aan het overleg deelnam, sloot zich bij Cantor aan.

Volgens Cantor steunt het Huis, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, simpelweg geen belastingverhogingen. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is een belangrijke politieke kwestie nu de verkiezingen er aan komen.

De actie van Cantor en Kyl lijkt erop gericht te zijn de Amerikaanse president Barack Obama meer bij de gesprekken te betrekken. Eerder deze week uitte Cantor nog zijn ongenoegen over de mate van betrokkenheid van Obama. Of de tactiek van de Republikein een akkoord over de begroting in gevaar kan brengen valt nog te bezien.

Vicepresident Joe Biden, die de onderhandelingen leidt, wilde niet direct reageren. Ook het Witte Huis onthield zich van commentaar, hoewel de Democraat Harry Reid, die leiding geeft aan de Democratische meerderheid in de Senaat, zijn schouders ophaalde over de aankondiging van Cantor. "Ik ben teleurgesteld dat hij is weggelopen, maar blijkbaar had hij het gevoel dat hij niet meer kon doen", aldus Reid.