Grondwetswijziging Senegal ingetrokken

Jordy Kruse

De Senegalese president Abdoulaye Wade heeft donderdag ingestemd met de intrekking van een voorgestelde grondwetswijziging. Hij ging hier toe over na massale protesten. De grondwetswijziging zou mogelijk maken dat Wade langer aan kon blijven en zou de weg vrijmaken voor diens opvolging door zijn zoon.

In de voorgestelde grondwetswijziging zou de functie van vicepresident in het leven worden geroepen, waar de weinig geliefde zoon van Wade mogelijk kandidaat voor zou worden. Volgens critici is dit een opzetje om Wades zoon in het zadel te helpen. Nu is het nog zo dat bij overlijden van de president de voorzitter van het parlement tijdelijk staatshoofd wordt, totdat er een nieuwe president is gekozen.

Bij het parlementsgebouw in Dakar, waar de honderdvijftig parlementariërs koortsachtig overleg voerden, waren duizenden mensen op de been om te protesteren tegen het voorstel. Demonstranten gooiden stenen naar agenten, die vervolgens traangas inzetten. De demonstraties breidden zich in de loop van de dag uit naar drie andere steden.

De Senegalese minister van justitie Cheikh Tidiane Sy sprak uiteindelijk het parlement toe. "Ik heb de president van de republiek op de hoogte gesteld en ik heb met hem het debat besproken. Hij heeft al uw bezwaren in overweging genomen, in het bijzonder die van de meerderheidspartij. Hij heeft hier notie van genomen. (...) In het licht van dit alles heeft de president van de republiek gevraagd om het wetsvoorstel in te trekken."