Tv-programma's worden langer

Jordy Kruse

Tv-programma's worden langer en er komen meer afleveringen van. Zo kan de publieke omroep flink bezuinigen, staat in het onderzoeksrapport waarop minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) haar bezuinigingsplannen voor de omroep heeft gebaseerd. Het rapport werd donderdag openbaar.

Nu moet vrijwel elke omroep in elk genre aan bod komen, wat leidt tot veel kortlopende programma's. Dat leidt tot relatief hoge kosten per uur televisie. Als programma's langer duren en ook langer lopen, worden de kosten per uur automatisch lager. Dat kan volgens de onderzoekers gemakkelijk, omdat programmamakers nu veel opgenomen materiaal weggooien. Zo is er op jaarbasis 35 miljoen euro te besparen.

Het bureau Boston Consulting Group, dat het rapport heeft opgesteld, adviseert ook om het percentage buitenlandse programma's te verhogen van 12 naar 17 procent. Dat levert 17 miljoen op. Een uit het buitenland aangekocht programma kost gemiddeld zo'n 11.000 euro per uur, tegen 32.000 voor een in Nederland gemaakt programma.

Ook moeten redacteuren vaker items maken voor zowel televisie, radio als internet, moet de omroep langer met apparatuur doen en kunnen opnames vaker zonder geluidsman worden gemaakt. Al deze bezuinigingen gaan volgens het adviesbureau niet ten koste van de kwaliteit van de programma's.

Het rapport vormde de basis voor de bezuinigingen op de omroep die Van Bijsterveldt vorige week bekendmaakte. In totaal wordt er op het mediabeleid 200 miljoen euro bezuinigd, waarvan ruim 127 miljoen op de publieke omroep. Dat moet onder meer worden bereikt doordat het aantal omroepen teruggaat naar acht.

Volgens het rapport kosten de plannen bij de omroepen zo'n zeshonderd banen.