'Obama maakt zich niet hard voor klimaat'

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gefaald het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zegt ex-vicepresident Al Gore in een woensdag gepubliceerd essay in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

Obama heeft zich volgens Gore niet hard gemaakt voor een stevige aanpak van het probleem en de Verenigde Staten zijn op het gebied van klimaatbeleid weinig veranderd sinds het presidentschap van George Bush.

Bush haalde zich de woede van milieuactivisten op de hals door geen wetgeving in te voeren die de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt. Dit ondanks overweldigend bewijs dat het verbranden van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de opwarming van de planeet. Het bewijs is sindsdien alleen maar sterker geworden, aldus Gore, maar Obama heeft dat feit niet gebruikt om significante veranderingen te forceren.

"Obama heeft het Amerikaanse volk nooit bewust gemaakt van de omvang van de klimaatcrisis", zei Gore. "Hij heeft de wetenschap achter klimaatverandering niet verdedigd tegen de aanhoudende en misleidende aanvallen. En hij heeft het presidentschap niet gebruikt om de wetenschappelijke gemeenschap een podium te geven, om de realiteit van de wetenschap aan het volk te presenteren."

Maar mensen voor wie het milieu een belangrijke rol speelt in hun stemgedrag hebben wellicht geen andere keuze dan op Obama te stemmen, ongeacht de mening van Gore. De Republikeinse kandidaten voor het presidentschap kunnen feitelijk in twee categorieën worden ingedeeld: de groep die een menselijke invloed op klimaatverandering categorisch ontkent, en een groep die meent dat aanpak van het probleem de economie zal schaden. Het grote risico voor Obama is dat milieustemmers volgend jaar bij de stembus niet komen opdagen.

Het commentaar van Gore is een duidelijk ander geluid dan dat wat hij liet horen vlak na de verkiezing van Obama. Gore hielp het Witte Huis in 2009 een wet over klimaatverandering door het Huis van Afgevaardigden te loodsen, een wet die paal en perk zou stellen aan de uitstoot van broeikasgassen in Verenigde Staten. De wet sneuvelde uiteindelijk in de Senaat, ondanks de toenmalige Democratische meerderheid.

Gore heeft in zijn essay ook kritiek op de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Hij noemde het daar gesloten akkoord een 'retorische overeenkomst', die het onvermogen van de Amerikaanse regering om harde grenzen te stellen aan de uitstoot van broeikasgassen moest verhullen. Het niet bindende akkoord uit Kopenhagen is de officieuze opvolger van het verdrag van Kyoto. Dat verdrag werd door de regering waar Gore deel van uitmaakte ondertekend, maar werd niet geratificeerd door de Senaat.

Bush trok de VS terug uit het Kyoto-verdrag en weigerde broeikasgassen te reguleren, ondanks de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de federale overheid het recht heeft dit te doen.

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Obama wel een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn de normen voor brandstofverbruik van Amerikaanse auto's aangescherpt en zijn er miljarden dollars geïnvesteerd in de ontwikkeling van klimaatneutrale projecten. Obama zei in april nog 'niet klaar te zijn als het aankomt op energieverbruik'.

Verwijzend naar de sceptici in de Amerikaanse politiek zei Obama dat 'tenzij we serieuze vooruitgang boeken op het gebied van schone energie, stellen we onze kinderen en kleinkinderen aan grote risico's bloot.'


Gore: Obama maakt zich niet hard voor klimaat (Foto: Novum)