Bezuinigingen treffen ook slavernij-instituut

Redactie

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee) heeft woensdag de noodklok geluid. De bezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) treffen ook het slavernij-instituut. Volgens het Ninsee dreigt de organisatie, die de herinnering aan het Nederlandse slavernijverleden in leven houdt, te verdwijnen.

Als de organisatie geen andere bronnen aanboort, verdwijnt Ninsee in hetzelfde jaar dat de 150-jarige afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Daarmee worden onder meer de lespakketten voor scholen en de Nationale Herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark geschrapt.

Zijlstra wil de subsidie van negen ton aan het instituut vanaf 2013 stopzetten. De gemeente Amsterdam blijft de huur van het pand en de vaste tentoonstellingsruimte van het instituut vergoeden. Voor het uitvoeren van de kerntaken is Ninsee afhankelijk van het rijk.

De afschaffing van de slavernij in Nederland en de voormalige koloniën wordt op 1 juli herdacht tijdens het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam. Ninsee verwacht dit jaar ruim 35 duizend bezoekers.