VS: 33.000 militairen weg uit Afghanistan

Redactie

De Amerikaanse regering haalt dit jaar 10.000 militairen terug uit Afghanistan. In de eerste acht maanden van 2012 keren nog eens 23.000 militairen terug naar de Verenigde Staten. Dat zei president Barack Obama woensdag in een persconferentie waarin hij uitleg gaf over de afbouw van de troepenmacht, die volgens waarnemers relatief snel wordt uitgevoerd.

In totaal hebben de VS circa 100.000 militairen in Afghanistan, bijna tien jaar na de invasie in dat land, die leidde tot de val van het schrikbewind van de radicaalislamitische Talibanbeweging. Andere landen leveren nog eens 30.000 militairen om het verzet in Afghanistan te bestrijden en om het land te helpen bij de wederopbouw na decennia van oorlogsgeweld.

Het is de bedoeling dat de laatste Amerikaanse en andere buitenlandse militairen uiterlijk in 2014 huiswaarts keren. Tegen die tijd moeten het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zich hebben ontwikkeld tot een veiligheidsapparaat dat zelfstandig kan functioneren. Nu is daarvan nog geen sprake.