Ontsnapping uit jeugdgevangenis Breda

Redactie

Een gevangene is woensdag ontsnapt uit de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. De ontsnapping vond plaats rond het middaguur. Hoe de gevangene kon ontsnappen, wil een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen niet zeggen. Ook wil de zegsvrouw niet vertellen wie de gevangene is en wat hij op zijn kerfstok heeft.

De politie is een zoekactie gestart naar de gevangene en kreeg hierbij aanvankelijk hulp van een Chinook-helikopter die toevallig in de buurt was. Een politiehelikopter heeft de werkzaamheden van de Chinook overgenomen.

De jeugdgevangenis kwam vorige week nog in het nieuws. Vakbond Abvakabo FNV stelde dat er sprake is van een nijpend personeelstekort. Medewerkers van de gevangenis zouden een verklaring hebben moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer. De andere keuze zou het intrekken van vakanties zijn geweest.

Door te tekenen stemmen medewerkers in met diensten van maximaal twaalf uur, roosterwisselingen op het laatste moment en onderbezetting van de gebruikelijke posten. Onderaan het document staat een zin waarmee de ondertekenaar verklaart op de hoogte te zijn van 'de consequenties aangaande de door mij gemaakte keuze'.

Den Hey-Acker is een jeugdinrichting, waar jongens in de leeftijd van 12 tot ongeveer 21 jaar verblijven.