Vogelaarwijken met een derde gekort

Redactie

De veertig Vogelaarwijken krijgen dit jaar een derde minder geld. Volgend jaar gaat er nog eens een derde van af. Daarna krijgen ze helemaal geen extra geld meer. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) laten weten.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de Vogelaarheffing, de extra belasting die woningcorporaties moeten betalen voor het opknappen van de veertig probleemwijken, wordt afgeschaft. Donner heeft nu besloten dat daar al dit jaar een begin mee wordt gemaakt.

De wijken zijn genoemd naar Ella Vogelaar, die namens de PvdA minister was in het vorige kabinet. Dat besloot in 2007 de veertig wijken 75 miljoen euro per jaar extra te geven. Dat geld moest worden opgebracht door alle woningcorporaties. Over de heffing in 2008 en 2009 loopt nog een rechtszaak. Een aantal corporaties vond de heffing onterecht. De Raad van State doet naar verwachting volgende maand uitspraak.

Uit een deze week verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de sociaaleconomische positie van de Vogelaarwijken tussen 1999 en 2008 nauwelijks is veranderd. Tegen de verwachting in blijken het aanleggen van meer groen en meer sport- en speelvoorzieningen de leefbaarheid niet te hebben vergroot.