CDA-Instituut voor behoud pgb

Redactie

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA vindt dat het persoonsgebonden budget (pgb) niet grotendeels moet verdwijnen. Dat heeft plaatsvervangend directeur van het instituut Evert Jan van Asselt woensdagavond gezegd in Nieuwsuur. Het CDA-instituut vindt wel dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het pgb.

Het kabinet is van plan het pgb voor een groot deel van de mensen met zo'n budget af te schaffen. Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. De kosten voor het pgb zouden jaarlijks met 23 procent stijgen, wat volgens het kabinet niet vol te houden is.

In de plannen houden alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten een pgb, zodat ze thuis kunnen blijven wonen. Dat zou ongeveer tien procent van de mensen zijn die nu een pgb hebben.

Anderen krijgen zorg die via de zorgverzekering wordt betaald, weer anderen moeten bij de gemeente aankloppen. Mensen die hun zorg zelf zo hebben geregeld dat het goedkoper is dan dat het op de standaardmanier zou zijn, kunnen dezelfde zorg houden.

Van Asselt stelt echter dat de hoofdroute het zelf inkopen van zorg moet blijven. Het CDA-instituut is bang dat zorgverzekeraars niet in staat zijn persoonlijke situaties goed in te schatten. Zodoende zullen zij niet de goede zorg inkopen.

Wel moeten er strengere eisen komen, aldus Van Asselt. Zo zouden mantelzorgers als familieleden minder geld moeten krijgen dan professionele verzorgers.

Het pgb is volgens Van Asselt in Nederland op dit moment te vaak een vervangend inkomen geworden voor gezinnen. "De zorg moet van goede kwaliteit zijn. In andere landen worden veel meer eisen gesteld. In Engeland mag je bijvoorbeeld geen huisgenoot betalen." Een kleine vergoeding voor mantelzorgers is volgens het instituut wel wenselijk.

De Tweede Kamer spreekt donderdag over het pgb. De voltallige oppositie is tegen het voornemen van het kabinet.