Proces tegen Ben Ali van start in Tunesië

Redactie

Het proces tegen de verjaagde ex-president van Tunesië Zine El Abidine Ben Ali gaat maandag van start. Ben Ali, die na de opstand tegen zijn regime is uitgeweken naar Saudi-Arabië, wordt bij verstek berecht.

Het proces draait om aantijgingen van verduistering, witwassen en drugssmokkel. Na de opstand tegen Ben Ali werden er in een van zijn paleizen voor bijna 19 miljoen euro aan juwelen en buitenlandse valuta gevonden. In een ander paleis nabij Carthago werden voorraden drugs en wapens gevonden.

Ben Ali ontkent bij monde van zijn Franse advocaat alle aanklachten. Hij betitelt het proces tegen hem als 'schandalig'. De Tunesische wet staat niet toe dat een buitenlandse advocaat een niet aanwezige cliënt vertegenwoordigt. Tunesië heeft dan ook vijf advocaten aangewezen die Ben Ali, en uiteindelijk ook zijn vrouw Leila Trabelsi, moeten vertegenwoordigen.

Saudi-Arabië heeft niet gereageerd op een uitleveringsverzoek van Tunesië. De rechter kan later maandag al een oordeel vellen in de zaak.

Ben Ali wordt ook verdacht van zwaardere misdaden zoals het ondermijnen van de staatsveiligheid en moord. Deze aanklachten worden op een later moment door de rechtbank behandeld.