China komt met 'moedermelk' van koeien

Hukkie

Chinese wetenschappers hebben genetisch gemanipuleerde koeien ontwikkeld die melk produceren die een vervanging zou kunnen zijn voor menselijke moedermelk. Inmiddels lopen er 300 van deze koeien rond.

De wetenschappers introduceerden menselijke genetische code in het DNA van embryo’s van melkkoeien. In 2003 slaagden ze er voor het eerst in een koe te creëren die melk produceerde met een aantal van de eigenschappen van menselijke moedermelk. Zo bevat de melk proteïnen en antistoffen die goed zouden zijn voor de gezondheid en het immuunsysteem versterken. De melk smaakt wel sterker en zoeter dan echte moedermelk. Het team oogstte veel kritiek met deze doorbraak. Sommigen betwijfelen de geschiktheid voor menselijke consumptie, anderen vragen zich af wat de gezondheidsrisico’s voor de koeien zijn.

Greenpeace, tegenstander van genetisch gemanipuleerd voedsel, vindt dat China eerst eens een geloofwaardig en onafhankelijk systeem moet opzetten voor het houden van toezicht op en de inspectie van dit type onderzoek. De kudde van 300 koeien wordt momenteel wekelijks uitgebreid met nieuwe kalfjes. Het onderzoeksteam hoopt de melk binnen 3 jaar op de markt te brengen. Ze geven aan dat de melk wel eerst uitgebreid zal worden getest.