'Chaos bij Japanse kerncentrale'

Redactie

De Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi was zeer slecht voorbereid op de aardbeving en tsunami die de centrale in maart trof. Reddingswerkers en technici moesten zelf beschermende kleding en een rampenplan meenemen van een andere locatie, en apparatuur lenen van een aannemer. Dat staat in een rapport van Tepco, de beheerder van de centrale.

Het rapport, dat gebaseerd is op interviews met werknemers en gegevens van de kerncentrale, werd deze week vrijgegeven. Het schetst een chaotisch beeld van de uiteindelijk mislukte poging om een zogenoemde meltdown in de centrale te voorkomen.

Werknemers hadden moeite te werken met onbekende apparatuur en waren bang voor de straling waaraan ze werden blootgesteld, aldus het rapport.

Ondertussen maakt Tepco zich op om een deur in reactor 2 te openen zodat technici een koelingssysteem kunnen installeren. Dit is nodig om een explosie te voorkomen, aldus Tepco. De hoeveelheid straling die vrijkomt bij het openen van het gebouw zou niet hoog genoeg zijn om een gevaar te vormen voor de volksgezondheid.