McIlroy opnieuw ongenaakbaar op US Open

Olga Kroeders

Golfer Rory McIlroy blijft verbazen op de US Open. De 22-jarige Noord-Ier heeft na drie van de vier rondgangen op de Congressional Country Club in Bethesda een voorsprong van acht slagen op de Zuid-Koreaan Yong-eun Yang. Met nog slechts achttien holes te gaan kan de eindzege hem nauwelijks meer ontgaan.

McIlroy ging in de derde ronde van de Amerikaanse Major rond in 68 slagen, drie onder het baangemiddelde. Daarmee kwam zijn totaal op veertien onder par, een record. In de 111-jarige geschiedenis van het evenement bereikte niemand ooit een dergelijk lage score. Ook ging niemand ooit met een voorsprong van acht slagen de laatste dag in.

De concurrentie kwam woorden tekort om de prestatie van McIlroy te beschrijven. Velen vergelijken hem nu al met Tiger Woods. Landgenoot Padraig Harrington acht hem zelfs in staat het record van golflegende Jack Nicklaus te evenaren. De Amerikaan won tussen 1962 en 1986 achttien Majors.

De teller van Woods, die ontbreekt in Maryland vanwege een blessure, staat al een tijdje op veertien. In 2008 behaalde de geplaagde Amerikaan zijn laatste grote zege, op de US Open.