Italiaanse wielerbond weert dopingzondaars

Olga Kroeders

De Italiaanse wielerbond FCI heeft besloten dopingzondaars te weren van nationale en internationale kampioenschappen. Eerder werd gemeld dat het slechts gevallen betrof van na 1 augustus 2008, maar voorzitter Renato di Rocco ontkent dit. "Er is geen tijdslimiet", meldt de FCI-preses vandaag in La Gazzetta dello Sport.

Door de beslissing kunnen toppers als Ivan Basso, Danilo di Luca, Stefano Garzelli en Michele Scarponi niet aan de start verschijnen van het wereldkampioenschap, dat in september plaatsvindt in Kopenhagen. Ook sprinter Alessandro Petacchi wordt uitgesloten. Omdat in Denemarken een sprint wordt verwacht, gold hij als één van de Italiaanse favorieten.

De Italiaanse teammanager Paolo Bettini reageert gelaten op het nieuws. "Het is een harde maatregel. Ik accepteer de beslissing en zal me nu nog meer concentreren op de jonge rijders die we tot onze beschikking hebben."

Volgens La Gazzetta dello Sport stapt Di Luca de komende dagen naar de rechtbank vanwege de beslissing van de FCI. De Italiaan werd in 2009 betrapt op cera, een variant van epo, en keerde dit seizoen terug bij Katusha.