RAF-terrorist Folkerts niet alsnog de cel in

Redactie

De voormalige RAF-terrorist Knut Folkerts hoeft niet alsnog de gevangenis in voor het doodschieten van een politieagent in Utrecht in 1977. Dat heeft een gerechtshof in de Duitse stad Hamburg vrijdag in hoger beroep bepaald, melden Duitse media.

Een lagere rechtbank had eerder al besloten dat Folkerts de twintig jaar cel die hij in Nederland kreeg, niet alsnog hoeft uit te zitten. Het Duitse openbaar ministerie was daartegen in beroep gegaan, maar krijgt geen gelijk.

Het hof zou het 'onverdraaglijk hard' vinden als Folkerts nu alsnog de cel in moet. Hij heeft het terrorisme afgezworen en gedraagt zich sinds zijn vrijlating in 1995 goed, stelden de rechters.

Folkerts schoot in 1977 in Utrecht op twee agenten die hem wilden arresteren. Een kwam om het leven, de ander raakte zwaargewond. Hij kreeg twintig jaar cel, maar werd een jaar later uitgeleverd aan Duitsland, waar hij onder meer werd gezocht wegens een drievoudige moord. In Duitsland kreeg Folkerts levenslang, maar in 1995 kwam hij vrij.

Omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert, vroeg het Openbaar Ministerie in 2005 aan de Duitse autoriteiten om de Nederlandse celstraf in Duitsland alsnog ten uitvoer te brengen. Folkerts maakte daartegen bezwaar. Wel heeft hij zijn spijt betuigd aan de weduwe van de agent die hij heeft doodgeschoten.