Oud-president Filipijnen aangeklaagd

Redactie

Een protestantse kerkgemeente op de Filipijnen heeft oud-president Gloria Macapagal Arroyo donderdag voor het gerecht gedaagd, omdat veiligheidstroepen die onder haar verantwoordelijkheid stonden zeker zes gemeenteleden zouden hebben gemarteld en vermoord.

De Verenigde Kerk van Christus werd ten tijde van de regering van Arroyo bestempeld als 'staatsvijand'. Veel predikanten en kerkleiders werden geliquideerd, geïntimideerd, ingerekend en gemarteld door medewerkers van het bewind. Vijf leden van de kerk zouden buitengerechtelijk zijn geëxecuteerd. Arroyo trad vorig jaar juni af.

De aanklagers benadrukken dat ze Arroyo niet persoonlijk beschuldigen van de wandaden, maar zeggen dat de oud-president wel 'verantwoordelijk voor het bevel' was. "Als bevelhebber van de strijdkrachten van de Filipijnen, moet ze uiteindelijk verantwoording afleggen voor de misdaden die de mensen onder haar commando begingen", zei de secretaris-generaal van de kerk, bisschop Reuel Marigza. De groep eist een schadevergoeding van omgerekend 86 duizend euro.