Psychiatrische instellingen in actie tegen kabinet

Redactie

Psychiatrische instellingen voeren vanaf 27 juni actie tegen de bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd op de geestelijke gezondheidszorg. Dat heeft de brancheorganisatie GGZ Nederland donderdag aangekondigd.

De instellingen nemen 24 uur lang geen nieuwe patiënten op. De actie moet in estafettevorm verlopen. Mensen die dringend hulp nodig hebben, worden gedurende de opnamestop doorverwezen naar een andere instelling.

Hoe lang de actie duurt, is volgens een woordvoerder nog niet bekend. Over de precieze vorm wordt nog overlegd. Wel is duidelijk dat bijna alle instellingen meedoen die bij GGZ Nederland zijn aangesloten. Dat zijn er zo'n honderd.

GGZ Nederland weigert bovendien nog langer te praten met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Ook de gesprekken met de vakbonden over een nieuwe cao worden opgeschort.

Schippers kondigde vorige week vrijdag aan dat zij honderden miljoenen euro's gaat bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Er komt onder meer een eigen bijdrage voor patiënten in psychiatrische instellingen. GGZ Nederland vindt dat discriminerend en verwacht dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zullen zoeken.