Privébetalingen koningshuis blijven helemaal geheim

Redactie

Het kabinet geeft geen informatie meer over privébetalingen door leden van het koninklijk huis, ook niet via de 'commissie stiekem' van de Tweede Kamer. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer donderdag laten weten.

De commissie is volgens Rutte 'in een ongemakkelijke positie gebracht'. Ook ziet hij niet in waarom de Tweede Kamer zou moeten worden geïnformeerd over privébetalingen van leden van het koninklijk huis. Daarom geeft hij voortaan helemaal geen informatie meer over zulke betalingen.

Vorige week ontstond ophef nadat de Volkskrant had gemeld dat betalingen voor de bouw van de omstreden villa van Willem-Alexander en Máxima in 2009 door toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) zijn toegelicht in de commissie-stiekem, waar alle fractievoorzitters in zitten. Alles wat daar wordt besproken, is geheim.

De Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, zoals de commissie officieel heet, is bedoeld om de Kamer te kunnen informeren over zaken die de staatsveiligheid raken. Rutte bevestigt de Tweede Kamer desgevraagd dat de commissie niet is bedoeld om voor het kabinet onwelgevallige zaken buiten de openbaarheid te houden.

Een van de betalingen, aan een makelaar, is gedaan op het Kanaaleiland Jersey, een belastingparadijs. Volgens Rutte hebben Willem-Alexander en Máxima hier geen fiscaal voordeel mee behaald. Ze hebben aan alle regels voldaan en alle belastingen betaald, zegt Rutte.