E3 Prijs wordt World Tour-race

Olga Kroeders

De E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke maakt met ingang van volgend jaar deel uit van de World Tour. De Belgische koers, die nu nog op de zaterdag voor Gent-Wevelgem wordt verreden, moet daarvoor wel naar de vrijdag verhuizen. Dat heeft de Professional Cycling Council (PCC) besloten, een orgaan van de UCI waarin de wielerbond, profraces, profploegen en renners zitting hebben.

De World Tour is het hoogste niveau van het wielrennen. Aan races in deze klasse, waaronder de Tour, Giro en Vuelta en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, doen de beste achttien ploegen van de wereld gegarandeerd mee.

De Clásica San Sebastián krijgt volgend jaar een nieuwe datum. Om niet samen te vallen met de olympische wegrace wordt de Baskische koers volgend jaar bij wijze van uitzondering op een dinsdag verreden. De nieuwe datum voor de Clásica is 14 augustus.

De PCC besloot ook om het voor ploegen oninteressanter te maken dopingzondaars na hun schorsing weer aan te nemen. De punten die die renners de eerste twee jaar na hun schorsing behalen, tellen dan niet meer mee bij het behalen van de zogenoemde 'sporting value' van hun ploeg. Op basis van die waarde worden ploegen ingedeeld als World Tour of Pro Continental-ploegen. De maatregel moet nog wel door de UCI worden aangenomen.

Ook besloot de PCC tot het instellen van een zomertransferperiode. Renners kunnen voortaan tussen 1 en 15 augustus van ploeg wisselen. Dan moet er wel een deal zijn tussen beide ploegen en de renner. Zodra het uitvoerend comité van de UCI dat goedkeurt wordt de nieuwe regel van kracht.