Geen deelname Tsjechië aan raketschild VS

Redactie

Tsjechië zal niet langer deelnemen aan de plannen voor een Amerikaans raketschild in Europa. Dat hebben Amerikaanse en Tsjechische functionarissen woensdag gezegd.

De Tsjechische minister van defensie Alexander Vondra zei dat zijn land zich heeft teruggetrokken uit frustratie over de kleine rol die Tsjechië zou spelen.

De voormalige regering van president George W. Bush stelde het plan voor het raketschild voor. Het zou bestaan uit tien onderscheppingsrakketten in Polen en een geavanceerd radarstation in Tsjechië. Rusland was echter fel gekant tegen het plan en dreigde zelf raketten in de buurt van Polen te zetten als het raketschild er zou komen.

President Barack Obama besloot in 2009 tot een herziening van het plan, met een verminderde rol voor Tsjechië. In het nieuwe plan kreeg Tsjechië een waarschuwingsstation dat gegevens van satellieten over eventuele raketten zou verzamelen en analyseren.

Vondra zei woensdag dat Tsjechië wil meewerken aan het plan 'maar niet op deze manier'. De Verenigde Staten en Tsjechië sluiten niet uit dat er in de toekomst alsnog wordt samengewerkt.