Kabinet moet alternatieven pgb-plannen bekijken

Redactie

Het kabinet moet met de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) om de tafel om te kijken naar alternatieven voor de bezuinigingen. Een Kamermeerderheid heeft het kabinet daartoe dinsdag opdracht gegeven.

Belangenvereniging Per Saldo heeft alternatieven bedacht voor de omvangrijke maatregelen ten aanzien van het pgb. Het kabinet heeft besloten dat een groot deel van de mensen met een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen, dat kwijtraakt. Alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten, houden straks een pgb, zodat ze thuis kunnen blijven wonen.

Dat is ongeveer tien procent van de mensen die nu een pgb hebben. Hun budget stijgt met vijf procent en wordt wettelijk verankerd. Vorige week moest premier Mark Rutte (VVD) zich in de Kamer verantwoorden voor de plannen.

Per Saldo spreekt over 'alarmfase rood'. "Het pgb bestaat meer dan vijftien jaar en is voor mensen met een beperking, die zelf de regie over hun leven willen behouden, onmisbaar", zo stelde de organisatie nadat de kabinetsplannen waren bekendgemaakt.

"Jarenlange ontwikkeling van gewenste en relatief goedkopere zorg dreigt nu volledig te verdwijnen", vreest Per Saldo. "Gevolg is dat mensen niet meer thuis kunnen blijven wonen, kinderen uit huis moeten worden geplaatst, mensen niet meer naar de zorgboerderij kunnen, mensen hun baan moeten opzeggen, kortom, dat 120 duizend mensen, plus hun partners en gezinsleden, een groot stuk van hun leven verliezen."


Vorig jaar zei VVD-leider Mark Rutte nog heel wat anders over de pgb