Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet

Harm (mouthman)

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil met de oppositie om de tafel om een akkoord te bereiken over een nieuwe grondwet. Dat zei hij zondagavond in zijn overwinningsrede tegen aanhangers in de hoofdstad Ankara, na de parlementsverkiezingen waarin zijn regeringspartij AKP ruim de helft van de stemmen in de wacht sleepte.

Erdogan wil de macht van de militairen en van de top van de rechterlijke macht verminderen, waardoor Turkije in aanmerking zou moeten komen voor toetreding tot de Europese Unie. Tegenstanders van de grondwetswijziging denken dat de scheiding van godsdienst en staat in gevaar komt, ook denkt men dat de politieke islam te veel invloed zal krijgen.

Het was het beste resultaat ooit voor de partij van de premier. In 2007 kreeg de AKP, aan de macht sinds 2002, nog 46,5 procent van de stemmen.

Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen van zondag wezen al uit dat de AKP ook deze keer kon rekenen op 45 tot 50 procent van de stemmen. Er werd al gespeculeerd over een monsteroverwinning, die de premier een tweederdemeerderheid zou kunnen opleveren, waardoor hij de grondwet zou kunnen wijzigen zonder steun van andere partijen.

De AKP komt echter niet in de buurt van een dergelijk resultaat, zo bleek nadat 95 procent van de stemmen was geteld. Daarom heeft Erdogan steun nodig van leden van de oppositie om de grondwet van 1980 aan te kunnen passen. Deze stamt nog uit de tijd van de militaire dictatuur en past niet meer bij het moderne Turkije, vindt de AKP.

"Het volk heeft ons de boodschap gegeven dat we een nieuwe grondwet moeten maken via consensus en onderhandelingen", aldus Erdogan in zijn toespraak. "We gaan met de oppositiepartijen discussiëren over de nieuwe grondwet."

Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet
Erdogan zoekt steun voor nieuwe grondwet (Foto: ANP)