Clinton herdenkt slachtoffers gedood Al Qaidalid

Redactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zondag in Tanzania de slachtoffers van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in 1998 herdacht. Clinton legde bloemen bij een gedenkteken voor de ambassade op de dag nadat Somalië de liquidatie van het veronderstelde meesterbrein achter de aanslag meldde.

Clinton verwees naar dat nieuws en vertelde het ambassadepersoneel dat de Verenigde Staten zich aan de belofte zullen houden 'te streven naar gerechtigheid jegens de plegers van deze wreedheden'.

John Brennan, die de Amerikaanse president Barack Obama adviseert over veiligheid en contraterrorisme, noemde de dood van Mohammed een grote tegenslag voor Al Qaida en bondgenoten. Het nieuws biedt volgens Brennan nabestaanden van zijn slachtoffers een zekere mate van genoegdoening.

De Somalische autoriteiten hebben zaterdag gemeld Fazul Abdullah Mohammed, die tot de aanslagen van 11 september de Amerikaanse ranglijst van meestgezochte misdadigers aanvoerde, dinsdag te hebben gedood. De door Al Qaida opgeleide Mohammed zou het opblazen van de Amerikaanse ambassade in Dar es Salaam hebben beraamd. Bij die aanval verloren 224 mensen het leven.


Clinton herdenkt slachtoffers gedood Al Qaidalid (Foto: Novum)