Dubbelslag Soler in Ronde van Zwitserland

Frank (franklop)

Mauricio Soler heeft de eerste etappe gewonnen van de Ronde van Zwitserland. De Colombiaan was in een lastige slotfase de sterkste in de rit naar Crans Montana. Hij nam eveneens de leiderstrui over van Fabian Cancellara. Bauke Mollema liet zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Hij werd vijfde in de rit en staat nu derde in het klassement.

Op de slotklim naar Crans-Montana ging Pieter Weening op zoek naar de koplopers van dat moment; de Fransman Lloyd Mondory en de Spanjaard José Ivan Gutierrez. Die had hij vrij rap te pakken en liet ze direct weer achter. De grote groep was echter niet ver erachter.

Op het moment dat Weening werd ingelopen ging Fränk Schleck aan. Door zijn aanval werd de groep weer uitgedund tot een man of vijftien. Bij een tweede aanval werd een nieuwe schifting gemaakt, waardoor ondere andere Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk moesten lossen. Niet veel later konden ze wel weer aansluiten nadat voorin het tempo stokte.

Mollema hield daardoor zicht op de leiding van het klassement, aangezien de top zeven van de proloog niet te vinden waren in de kopgroep van twaalf. Op de top van de klim ging Kruijswijk in de aanval. Hij kreeg Danilo Di Luca met zich mee en ook Matthias Frank wist aan te sluiten.

Ze kregen 25 seconden voorsprong, maar die voorsprong liep op en op 2,5 kilometer van het eind werden ze ingelopen. Op een hellend stuk naar het slot ging Schleck nogmaals aan, waardoor er weer een aantal moesten lossen. Mauricio Soler nam diens aanval over en wist de etappe te winnen. Hij bleef Damiano Cunego en Schleck nog ruim voor.

Mollema werd vijfde op achttien seconden van Soler, maar dat was niet genoeg voor de leiderstrui. Dit ging namelik ook naar Soler, die 16 seconden voor Cunego staat en 22 voor Mollema.