Aanpak geblazen diffuser nog overeind

Peterselieman

Het aanpakken van de geblazen diffuser in de Formule 1 staat als het aan de FIA ligt nog steeds overeind. De autosportfederatie heeft gisteren in Montreal de teams laten weten dat later dit jaar het gebruik van uitlaatgassen op het moment dat er geen gas wordt gegeven aan banden moet worden gelegd.

De teams zorgen er met de geblazen diffuser voor dat ook als er geen gas wordt gegeven er een verbrandingsproces plaatsvindt, waardoor hete gassen door de uitlaten en diffuser blijven stromen en zo neerwaartse druk genereren. De verbranding vindt in deze fase plaats door de kleppen iets open te laten staan.

De FIA wilde dit concept al voor de Grand Prix van Spanje verbieden, maar dit zou voor vele teams te snel zijn geweest, omdat bijna alle renstallen door een verbod getroffen gaan worden. Komende donderdag staat in Londen bij een vergadering van de Technical Working Group het onderwerp op de agenda. Het gebruik van de geblazen diffuser op het moment dat er geen gas wordt gegeven zou dan vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië begin juli verboden kunnen worden. De geblazen diffuser zelf zou dan vanaf 2012 niet meer toegestaan zijn.