Jongerius wil binnen vijf weken FNV-referendum

bennootje

Als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, komt er binnen vijf weken een referendum over het pensioenakkoord. Daaruit moet blijken hoeveel van de ruim anderhalf miljoen leden achter het akkoord staan. Dat zegt een woordvoerder van FNV.

Vrijdag sloot de vakcentrale met werkgevers en de overheid een principeakkoord. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar.

Het akkoord is nog niet definitief. De leden van de FNV moeten nog instemmen met het akkoord. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, roept zijn leden op tegen het akkoord te stemmen. Volgens de woordvoerder wordt het plan om een referendum te houden momenteel voorgelegd aan alle bonden. Bondgenoten en Abvakabo beslissen binnen enkele weken of zij meedoen.

Vorig jaar werd ook al een pensioenakkoord gesloten, maar dat liep stuk op het verzet van Bondgenoten. Toen werd ook al een referendum gehouden onder de leden. In totaal brachten toen bijna 160.000 een stem uit. 80 procent was positief.


Jongerius wil binnen vijf weken FNV-referendum (Foto: Novum)