'Google Profiles gemakkelijk te misbruiken'

Redactie

Het is kinderlijk eenvoudig om de gegevens te downloaden van alle gebruikers van Google Profiles. Dat zegt promovendus Matthijs Koot van de Universiteit van Amsterdam. Hij waarschuwt voor misbruik van de gegevens.

Via Google Profiles kunnen mensen een profiel over zichzelf aanmaken, met informatie als beroep, woonplaats en opleiding. Ook staan er koppelingen in naar profielen op bijvoorbeeld Facebook en Linkedin en naar berichten op Twitter.

Koot heeft voor iedereen toegankelijke bestanden ontdekt met links naar alle 35 miljoen profielen. Daarmee was het mogelijk 'zonder enige technische drempel of blokkade' alle gegevens uit die profielen te downloaden, vaak inclusief e-mailadres, zegt Koot.

Er is geen sprake van een lek, omdat alle informatie al op openbaar toegankelijke profielen staat. Het gevaar zit volgens Koot in de eenvoud waarmee zulke grote hoeveelheden persoonsgegevens te achterhalen zijn.

De database met alle gegevens is een goudmijn voor slimme criminelen, stelt de onderzoeker. Die kunnen heel eenvoudig interessante slachtoffers uitzoeken en hun vervolgens een e-mail sturen die software plaatst waarmee bijvoorbeeld wachtwoorden worden gestolen.

Koot waarschuwt verder voor het ontstaan van malafide bedrijven die over langere tijd informatie over mensen gaan bijhouden om die te verkopen aan bijvoorbeeld banken, verzekeraars of werkgevers.

Google was donderdagavond niet meteen bereikbaar voor een reactie.