VPRO onthult de Drol van Wim

Redactie

Een omstreden werk van Wim T. Schippers is donderdagmiddag onthuld in de tuin van de VPRO Villa. Stationnement Gênant, ook wel bekend als de Drol van Wim, werd geplaatst ter ere van het 85-jarig bestaan van de omroep.

Het werk kostte in totaal 60.000 euro. Een deel van de kosten is door de omroep zelf betaald. Een ander deel kwam van sponsors en donaties. Ook zei directeur van de VPRO Lennart van der Meulen donderdag in een gesprek met de krant De Pers dat mediabedrijf Endemol 2500 euro heeft bijgedragen.

De keuze voor de Drol van Wim, die 4,5 bij vier meter meet, kwam de VPRO op kritiek te staan. Enkele leden tekenden bezwaar aan, maar volgens van der Meulen heeft niemand het lidmaatschap van de VPRO opgezegd.

Schippers was jarenlang programmamaker bij de VPRO. Zijn eerste programma voor de omroep, Hoepla, maakte hij in 1967. Dertig jaar later presenteerde hij VPRO's Zomergasten. Zijn kunstwerken zijn vaker omstreden. Onlangs zorgde Schippers' Pindakaasvloer in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam voor commotie. De 120 kilo uitgesmeerde pindakaas zou voedselverspilling zijn. Dat werd opgelost, door er vogelvoer van te maken.


VPRO onthult de Drol van Wim (Foto: Novum)