Australië legt export vee naar Indonesië stil

Redactie

Australië heeft de export van levende have naar Indonesië stilgelegd na het opduiken van gruwelijke videobeelden waarop te zien is hoe dieren geschopt worden en minutenlang doodbloeden, terwijl herhaaldelijk op hun kelen wordt ingesneden. Ook kijken de dieren bevend van angst toe hoe eerder geslacht vee voor hun ogen wordt gevild. De beelden hebben in Australië een golf van woede losgemaakt.

De handel wordt voor een periode van zes maanden stilgelegd, zei minister van landbouw Joe Ludwig. De autoriteiten zullen er in die tijd voor zorgdragen dat de behandeling van het vee voldoet aan de richtlijnen van de Wereldorganisatie voor Dierenwelzijn.

Indonesië is Australiës grootste afzetmarkt voor vee. Daarnaast levert Australië levende runderen en schapen aan landen in het Midden-Oosten en andere islamitische landen waar de dieren over het algemeen op islamitische wijze worden geslacht.

De Indonesische minister van landbouw Suswono wil een gezamenlijk onderzoek naar de normen in de twaalf slachthuizen die in het Australische televisieprogramma aan bod kwamen. Hij zei binnen tien dagen de resultaten van het onderzoek te verwachten.

Adam Bandt, Australisch parlementariër van de Groenen, de partij die van cruciaal belang is voor de regering, wil een wetsvoorstel indienen waarin alle export van levende dieren wordt verboden. Hij wordt hierin gesteund door verscheidene dierenwelzijnsorganisaties.