Rechter en officier voor gerecht wegens lekken

Redactie

Een rechter en een officier van justitie van de rechtbank Zwolle-Lelystad moeten zich volgende week donderdag voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor schending van het ambtsgeheim. De twee worden verdacht van het doorspelen van informatie uit een dossier.

Trouw schreef in april dat het om het strafblad van een criminele Koerd gaat. De informatie zou zijn doorgespeeld naar de ouders van de 23-jarige vriendin van de Koerd, die zich zorgen maakten over de relatie.

In februari werd bekend dat de rijksrecherche een onderzoek naar de twee magistraten was begonnen. Ze zouden informatie over het strafrechtelijk verleden van de Koerd hebben gebruikt in de privésfeer. De officier zou hebben gekeken naar het strafblad en de informatie hebben doorgespeeld naar de rechter. Die zou de gegevens vervolgens via e-mail hebben gedeeld met vrienden, om hen in te lichten over het strafverleden.

De persoon in kwestie heeft aangifte gedaan wegens smaad en schending van het ambtsgeheim. De hoofdofficier van justitie in Zwolle gaf de rijksrecherche daarop opdracht onderzoek te doen naar het handelen van de officier van justitie en de rechter. De officier is op non-actief gesteld. De rechter heeft zijn werkzaamheden neergelegd zolang het onderzoek loopt.