Lagarde naar China voor steun IMF-baan

Redactie

De Franse minister van financiën Christine Lagarde komt woensdag aan in China om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor de hoogste functie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lagarde wil Dominique Strauss-Kahn als directeur van het IMF opvolgen en zoekt steun voor haar benoeming. In India kreeg ze dinsdag echter nul op het rekest. China, India en andere ontwikkelingslanden willen meer zeggenschap in de benoeming van de baas van het IMF en van de Wereldbank. Ze hebben opgeroepen een einde te maken aan de ongeschreven regel dat het IMF geleid wordt door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan.

De ontwikkelingslanden hebben vooralsnog geen gezamenlijke kandidaat naar voren geschoven.

Lagarde is een van de twee kandidaten om Strauss-Kahn te vervangen. De andere kandidaat is Agustin Carstens, directeur van de Mexicaanse Centrale Bank. Strauss-Kahn wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van poging tot verkrachting van een kamermeisje. Hij ontkent de aantijgingen.

India zei dinsdag dat de directeur van IMF alleen op basis van zijn of haar merites zou moeten worden gekozen, niet op basis van nationaliteit. Hoe China over Lagarde denkt is niet duidelijk.


Lagarde naar China voor steun IMF-baan (Foto: Novum)