D-day voor bestuursakkoord

Redactie

Het is D-day voor het bestuursakkoord. Tijdens een congres in Ulft moeten gemeenten woensdag beslissen of ze kunnen leven met de afspraken die met het kabinet gemaakt zijn over de overdracht van taken naar lagere overheden.

Het gaat om taken op het terrein van onder meer jeugdzorg, AWBZ, sociale zekerheid en natuurbeheer. Groot struikelblok zijn de bezuinigingen op sociale werkplaatsen. Gemeenten vinden die onuitvoerbaar omdat er te weinig geld beschikbaar is om zoveel mogelijk mensen uit de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan te helpen.

Naar verwachting is een meerderheid van de gemeenten wel bereid een deel van het bestuursakkoord te omarmen, maar niet dat over de sociale werkplaatsen. De waarschuwing van het kabinet dat er geen bestuursakkoord meer over is als sommige afspraken eruit gehaald worden, maakte de afgelopen dagen weinig indruk bij gemeenten.

Rond het congres voeren vakbonden en oppositiepartijen uit de Tweede Kamer actie om de tegenstribbelende gemeenten te ondersteunen.