Minder strafzaken voor de rechter

Redactie

Rechters hebben vorig jaar 8 procent minder strafzaken voorgelegd gekregen. Ze moesten zich buigen over iets meer dan 200.000 strafzaken tegenover 218.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van de rechtspraak.

De daling van het aantal strafzaken komt deels door een lagere instroom van het aantal zaken bij het Openbaar Ministerie. Doordat de OM's het minder druk hadden, kregen de rechters ook minder strafzaken te verwerken.

Ook komt de daling door de invoering van de OM-strafmaatregel. Daarbij kan het OM zonder tussenkomst van een rechter een boete opleggen. Het effect van de in 2008 ingevoerde maatregel is nu nog gering, maar wordt naar verwachting sterker. Ook is de maatregel structureel.

Het totaal aantal zaken bij de verschillende rechters bleef gelijk, namelijk 1,9 miljoen. Het toegenomen aantal vreemdelingenzaken en verkeersovertredingen werd gecompenseerd door een daling van het aantal familiezaken en de belastingzaken in hoger beroep. Het aantal handelszaken was door de crisis in 2009 gestegen, maar is nu gestabiliseerd.