Weerstand tegen GP Bahrein neemt verder toe

Peterselieman

De weerstand tegen het alsnog rijden van de Grand Prix van Bahrein op 30 oktober groeit. Na voormalig FIA-president Max Mosley en coureur Mark Webber hebben ook de andere rijders bij monde van Rubens Barrichello hun zorgen geuit over het evenement in het koninkrijk.

De World Motor Sport Council van de FIA besloot vorige week om de race weer op te nemen op de kalender omdat de rust in Bahrein wedergekeerd lijkt te zijn. Webber sprak zich hierover meteen al negatief uit. "Het gaat om mensenrechten. We hadden al veel eerder duidelijk moeten maken dat we in deze jaargang niet komen."

Voormalig FIA-president Mosley vindt dat de Formule 1 zich in Bahrein als een politiek instrument laat gebruiken. "Als een sportevenement wordt gebruikt door een tiranniek regiem om zijn acties tegen de bevolking te camoufleren, moet er een grens worden getrokken. Als de sport deze rol accepteert, wordt het een instrument van de regering."

Barrichello is als voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association ook zeer bezorgd. "In onze bijeenkomsten uiten de coureurs hun zorgen en eisen ze veiligheid. Alleen veiligheid telt. De rest is niet belangrijk, hoezeer ik ook van het circuit en het evenement in Bahrein houd," zei de Williams-rijder tegen het Braziliaanse Totalrace.